24 Δεκ 2007

ΞΗΡΙΑΣ – 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Ο Ξηριάς, ο χείμαρρος ανατολικά της Λαμίας, αποτελεί κυριολεκτικά τμήμα του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αρκετή συζήτηση. Ασχολήθηκαν από επίσημοι μελετητές και μηχανικοί, τοπογράφοι και υδραυλικοί, περιβαλλοντικές οργανώσεις και περιβαλλοντικές ομάδες Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας. Ασχολήθηκε αρκετές φορές και η δικαιοσύνη. Καταγγελίες έφθασαν στις δικαστικές αίθουσες, συζητήσεις έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λαμίας και στις αρμόδιες επιτροπές της Νομαρχίας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο χρηματοδότησε ολόκληρη μελέτη. Μελέτες έγιναν στο παρελθόν είτε κατ’ εντολή του Υπουργείου Οικονομικών είτε του ΥΠΕΧΩΔΕ Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε η μελέτη εκτροπή της κοίτης του στο νότιο μέρος, στην περιοχή της Ροδίτσας.

Τι τελικά είναι ο Ξηριάς; Ένας “φτωχός συγγενής”, εστία μόλυνσης και μια μόνιμη απειλή, ή ένα φυσικό οικοσύστημα, ανεκτίμητο δώρο της φύσης στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας; Ένα θέμα για τριβές και αντιπαράθεση ανάμεσα στους ενεργούς πολίτες και την πολιτεία, ή μια πηγή πλούτου κι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης, εφόσον υπάρξουν σωστές επιλογές και πολιτικές; Αυτές οι πολιτικές πρέπει να υπάρξουν. Αλλά δεν θα γίνουν από μόνες τους. Ο πολίτης, ο καθένας από μας, έχει ευθύνη να συμβάλει στην ανατροπή της σημερινής αρνητικής κατάστασης του Ξηριά.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ξέρουμε ότι υπάρχει κακοδιαχείριση του χειμάρρου και θέλουμε να αναδείξουμε τις ευθύνες της πολιτείας και των τοπικών παραγόντων με στόχο να παρθούν κάποια στιγμή αποφάσεις. Αποφάσεις που θα σταματήσουν την ασυδοσία, θα αποκαταστήσουν και θα καταστήσουν τον Ξηριά από “φτωχό συγγενή” της Λαμίας σε ένα πραγματικό και πλούσιο βιότοπο με ανεκτίμητη προσφορά στο κλίμα της πόλης και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. Να γίνει συνείδηση στον καθένα, και ιδιαίτερα στους έχοντες τη δύναμη της εξουσίας, ότι η λήψη αποφάσεων για την προστασία του Ξηριά έχει καθυστερήσει απειλητικά. Να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι πρωταγωνιστούν στη σταδιακή υποβάθμιση ενός ακόμα φυσικού πλούτου, εξαιτίας της αδιαφορίας και της προχειρότητάς τους. Και ότι ο χρόνος δεν περιμένει άλλο!

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στην ευθύνη της οποίας ανήκει η οριοθέτηση και η προστασία του χειμάρρου, αλλά και ο Δήμος, ο “ιδιοκτήτης” και νοικοκύρης, εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα. Αυτό μας λέει και η Τ.Υ.8745/05/25-1-2006 απάντηση της ΝΑ Φθιώτιδας σε σχετικό έγγραφό μας. Ίσως γιατί είναι “καυτή πατάτα” και τους φέρνει σε σύγκρουση με πολλούς ψηφοφόρους τους. Ελπίζουμε αυτή τη φορά οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες απευθυνόμαστε, να δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον και να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Προτείνουμε:
-Άμεση οριοθέτηση της κοίτης και της πλημμυρικής ζώνης του Ξηριά
-Απομάκρυνση των καταπατητών, των εστιών μόλυνσης και των σκουπιδιών
-Μετεγκατάσταση του καταυλισμού των τσιγγάνων, με την παράλληλη εξασφάλιση κατάλληλου χώρου. Να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός τους
-Μελέτη για τη δημιουργία βοτανικού κήπου
-Μελέτη για την κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης και μικροφραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών.
-Μελέτη για την ανάδειξη και προστασία της ιστορικής Παλιάς Δεξαμενής της Λαμίας με δημιουργία κατάλληλου χώρου υποδοχής επισκεπτών και τη δημιουργία ειδικού “Πάρκου Ιστορίας του Νερού”
-Μελέτη για την κατασκευή μονοπατιών για πεζοπορία με την ταυτόχρονη ανάδειξη των παλαιών μονοπατιών και των νερόμυλων.
-Πάγωμα των οικοδομικών αδειών στην περιοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του χειμάρρου

Όλες αυτές οι προτάσεις να ληφθούν υπόψη και να συμπεριληφθούν στη Μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Λαμίας, η οποία είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα. Γενικά προτείνουμε την εκπόνηση ενός Ειδικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Ξηριά και τη σύσταση ενός άτυπου Φορέα Διαχείρισης, υπεύθυνου για την πρακτική εφαρμογή του Σχεδίου, με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: