6 Φεβ 2011

Ξέρω πως δεν ρίχνουν πια στα πόδια. Στο μυαλό σημαδεύουν... να προσέχεις, έε;;


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
http://www.pepla.gr - http://pepla.blogspot.com
info@pepla.gr
---------------------------------
Ο πολιτισμός στη Λαμία μετράει τους φίλους του
Υπόγραψε κι εσύ τώρα!

Στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων την 26-1-2011 προτάθηκε, με το γενικόλογο τίτλο: “Κατάργηση ΝΠΔΔ”, η κατάργηση όλων των Νομικών Προσώπων του Δήμου Λαμιέων. Νομικά πρόσωπα με ιστορία και ζωντανή λειτουργία στο σήμερα, που διακονούν τον πολιτισμό, την κοινωνική πρόνοια, τον αθλητισμό, καταργήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες με τις ψήφους μόνον των συμβούλων της παράταξης που πλειοψήφησε στις εκλογές και παρά τις έντονες αντιδράσεις όλων των άλλων δημοτικών συμβούλων, που ανέμεναν εφαρμογή των διατάξεων για τη συγχώνευση των ΝΠΔΔ, όπως προβλέπει ο “Καλλικράτης” Ν. 3852/2010.

Όμως πουθενά στο κείμενο του Ν 3852/2010 δεν γίνεται λόγος για[...] “κατάργηση”, ούτε καν αναφέρεται αυτός ο όρος. Αντίθετα ο νόμος αναφέρει συγχώνευση σε δύο Νομικά Πρόσωπα ή σε ένα, εφόσον ο Δήμος διαθέτει ήδη Κοινωφελή Επιχείρηση. Αναφέρει επίσης τη δυνατότητα της διατήρησης υφιστάμενου ΝΠΔΔ ως αυτοτελούς με αίτηση του Δήμου προς το Υπουργείο μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με απόφαση πλειοψηφίας των 2/3. Η παράταξη της πλειοψηφίας και ο Δήμαρχος για να προχωρήσει στην κατάργηση έκανε παράνομη και καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 241 § 2, 3 και 4 του Ν. 3463/2006.

Η απόφαση αυτή δεν συζητήθηκε καν προηγουμένως στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων. Δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο με πραγματικά στοιχεία για το κάθε Νομικό Πρόσωπο, ώστε μέσα από τη συζήτηση να φανεί ποιο Νομικό Πρόσωπο θα είναι αυτό στο οποίο θα μπορούσαν να συγχωνευτούν, αν υπάρχει λόγος κάποιο να ζητηθεί να παραμείνει ως αυτοτελές, όπως προβλέπει ο Νόμος και ποια θα είναι τα πραγματικά οικονομικά κόστη.

Ως ενεργοί πολίτες εκφράζουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για την απόφαση αυτή, που βάζει ταφόπλακα στις πιο ζωντανές λειτουργίες της πόλης μας, σβήνοντας το παρελθόν και καταδικάζοντας το παρόν και το μέλλον της σε ένα τέλμα, χωρίς ελπίδα και προοπτική, σε μια χρονική περίοδο κοινωνικής κρίσης και κρίσης αξιών. Βέβαια τα τελευταία χρόνια στη Λαμία έγινε συνειδητή υπονόμευση του ρόλου των Νομικών Προσώπων και των Επιτροπών με την μη λειτουργία των ΔΣ, την κακοδιαχείριση και την μη συμμετοχή των πολιτών. Είναι η έκφραση ενός συγκεντρωτικού μοντέλου δημοτικής πολιτικής με τον πολίτη στο περιθώριο.

- Επειδή για μας ο “πολιτισμός” δεν μπορεί να είναι “υπηρεσιακή λειτουργία” -“8η Διεύθυνση” την ονομάζει ο Δήμαρχος Λαμίας- σε ένα δημαρχοκεντρικό γραφειοκρατικό μοντέλο αυτοδιοίκησης. [“Πολιτισμός” δεν είναι η αποκαλούμενη “οικονομία κλίμακας”, δεν είναι οι “ισολογισμοί” και οι “προϋπολογισμοί”, αλλά το ήθος των ανθρώπων και κυρίως το ήθος και οι πρακτικές αυτών που μας “οδηγούν”],
- επειδή δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί θεατές μιας απόφασης που υποβιβάζει την πολιτιστική δραστηριότητα σε τελευταία υπόθεση μιας “Υπηρεσίας”, που δεν είναι σε θέση ούτε τα σκουπίδια να διαχειριστεί,

- ζητούμε από τη Γ Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας να ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, διότι λειτούργησε κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3852/2010 και κατά παράνομη και καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 241 § 2, 3 και 4 του Ν. 3463/2006,
- ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να επιληφθεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για την σωστή εφαρμογή του Νόμου του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”

Ψυχή του πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της ψυχής
Υπογράψτε κι εσείς τώρα!